Прошка за Сирни заговезни

Proshka

      Седем седмици преди Великден празнуваме Сирни заговезни, Прошка, Поклади, Неделя Сиропустна. През 2020 година този ден е на 1-ви Март. Това са много имена на един от най-смислените празници в българската традиция. В основата си празникът е езически. Всички знаем колко е трудно да сведеш глава и да помолиш за прошка. Но, не е лесно и да дадеш прошка, когато се чувстваш наранен. Човек е силен не с мускулите, а с душата си. А, този български празник ни помага да станем по-силни и да освободим душата си от негативните и лоши чувства и помисли.

До Сирни заговезни са разрешени за консумация яйца, сирене и млечни продукти, а след него започва големият Великденски пост. Характерни храни за празника са варени яйца, баница със сирене, погача, халва, риба, праз лук, кисело зеле, но без месо и месни продукти.

Поклади символизира прехода от зимно към летното време и е символ на пречистването на душата и тялото.

Традицията повелява…

  • Да поискаме прошка за всички наши волни и неволни прегрешения. Всички сме хора и всички грешим, дори без да сме разбрали.
  • На Прошка, се отива при родителите като се носи нещо за хапване и ракия.
  • В Неделя семейството се събира на вечеря и по традиция по-младите искат прошка от по-старите – децата от родителите си, а младоженците от кумовете си. Прошка се иска искрено, от сърце и душа: свеждаш глава и три пъти целуваш ръка на родителя с думите „Прощавай, Прощавай, Прощавай“, а той отвръща „Просто да ти е, и от мен и от Господ“. Наздравицата с ракия или вино е задължителна.
  • С всички останали се прощавате взаимно – Простете-Прощавам Ви. По традиция само съпрузите не си искат прошка.
  • Хамкане; Ламкане – това е обичай по време на вечерята, при които бабата събира децата. Те сядат в кръг на пода, а тя започва да върти вързано с червен конец сварено яйце или бяла халва. Целта е без помощта на ръцете си те да отхапят от яйцето или халвата, за да са здрави. Накрая конецът се изгаря.
  • Следват празнични огньове (от тях празника носи името „Поклади“). Излиза се навън и се пали огън от ергените, като за запалването се използва слама от царевица (мамуляк).
  • Огънят се прескача от всички момци за здраве, а момите играят хоро около него. Въртят се факли около главата за да се изгонят бълхите и злото от дома.
  • На този ден в много селца тръгват кукерите да сплашват лошото.

Тази година на 1-ви Март празнуваме два български празника в едно – и двата, свързани с много надежда поверия и традиции. Закачете мартенички на любимите си хора, за да са здрави и засмени. Поискайте и дайте прошка!

И най-важното:  Простете си! Няма безгрешни хора. Грешките ни дават безценен опит и поуки, които изграждат характера. Грешете, но имайте смелост и доблест да ги признавате и да искате прошка… Простете ми !

Не е страшно, че грешим. Страшното е, че повтаряме грешките си.

Prosti mi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *